Tuesday 17 May 2011

DONUT





wOWWWWW...dolnut ni memang gebu gebasss....lembutssss....dah le tak perlu tunggu2...uli-uli terus goreng....makan...intan bab tunggu menunggu...waiting mewaiting ni..memang tak suka....suka yg buat2 terus makan...puas mencari bancuhan dan cara yg senang... dan semestinya lembut...lahhh... akhirnya jumpa juga..dr Azlita Aziz. tq kak......dolnut @ donut ....ini memang lembut sampai esoknya....tak caya....try leee..

bahan2nya


500gm tepung berprotein tinggi ( tepung gandum pun okayyy )-diayak
1 peket yis segera ( 11 gm )
50gm butter/majerin
1 sb shortening ( lelemak sayur )
2 sb gula pasir
2 sb susu pekat / 2 sb susu tepung
1 biji telur-dipukul sikit
1/2 st garam
190ml - 200ml air suam2 kuku ( bergantung pada tepung )

caranya

Tuangkan air suam kedalam mangkuk yg besar..masukkan yis,,gula pasir, susu, butter dan shorteniNg..kacaU sedikit dan biarkan 8-10 minit hingga yis berbuih..

Setelah yis berbuih masukkan tepung gandum yg telah diayak sedikit-demi sedikit dan diselang seli dengan telur dan garam ke dalam bancuhan tadi..( cara intan- ayak tepung dengan garam )

Kacau adunan tadi dengan mengunakkan sudu hingga sebati dan tak melekat di sudu...kacau satu arah saja...

Setelah tak melekat di sudu...uli pula dengan tangan hingga tak melekat di tangan lagi..

Adunan tidak perlu direhatkan..boleh terus di terap..dan terus digoreng...






NOTA: ADUNAN NI BOLEH UNTUK PELBAGAI JENIS KUIH..SEPERTI PAU SAMBAL...DLL..





SELAMAT MENCUBA!!

1 comment:

  1. ...terliur tang kuali tu..kenapa berkilat sangat..heheheee...

    ReplyDelete