Friday 6 May 2011

RENDANG PEDAS AYAM -PERAK-




semalam masak rendang pedas...lama tak buat...rasa hari raya lakkk...hihihi...selalunya buat rendang masa raya jekkk...ini teringin lakkk...konon nak makan dengan nasi impit....tukar lak program....makan dengan nasi putih,ikan masin dengan rebus petola....Ya Allah sedapnyaaa..... sajaaaa... buat lebih sikit senang nak gandingkan dengan sarapan pagi....cucur bawang...cicah rendang sedap wehhhh..tapi kena lembut le.. cucur bawang nyaaa...baru le ngammm.....


jom sharing2...

bahan2

1 ekor ayam-dibersih dan dipotong-toskan

bahan blend
3 biji bawang besar- saya buat 5 biji sebab suka serdak2nya
5 ulas bawang putih
11/2 inci halia
30 biji cili api- merah + hijau- kalau tak nak pedas boleh kurangkan
11/2 inci kunyit hidup
3 batang serai dihiris

Bahan hiris

2 biji bawang besar
1 inci halia-dihiris jejari halus
4 ulas bawang putih
3 batang serai dihiris halus
5 helai daun kunyit dihiris halus


1 inci lengkuas-ditumbuk
3 batang serai- diketuk
2 biji santan pekat
2 peket kerisik- kalau rajin buat le sendiri
1 keping asam keping

Masukkan semua bahan hiris, blend, lengkuas, serai dan santan pekat...biarkan mendidih..dah mendidih baru masukkan ayam...dan asam keping dan serai ketuk...biarkan hingga santan nya menjadi separuh...sebab bila masuk ayam...air dari ayam tadi akan keluar lagi....didihkan...dah agak2 lembab..kuahnya masukkan kerisik dan daun kunyit...biarkan hingga ayam empuk...masukkan garam dan rasakan masin, lemak dan masamnya....siap...




* Saya suka makan dengan roti,lempeng dan cucur udang...

selamat mencuba!!!

sumber: Bonda ku Azizah Khan

No comments:

Post a Comment