Wednesday, 30 November 2011
Fetucini Carbonara
bahan
300 gram fetucini-direbus hingga lembut
2 sudu minyak jagung
10 batang sosej -dipotong kecil
1 cawan susu segar
10 biji cendawan butang -dipotong nipis
1 biji capsicum merah-dipotong dadu
1biji capsicum hijau-dipotong dadu
2 biji tomato
1 labu bawang besar (holand)-dipotong dadu
1 ulas bawang putih-dicincang halus
1 sudu makan serbuk lada hitam
125 gm keju cheddar
100 gm keju parmesan-dicincang halus
30 gm daun pasli -
1 sudu makan serbuk oregano
garam secukup rasa
caranya
-Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
-Masukkan sosej,tomato,cendawan butang dan susu segar.Kacau rata.
-Masukkan serbuk lada hitam,serbuk oregano dan garam.Kacau rata
-Masukkan keju cheddar.capsicum merah dan hijau.Masak sehingga pekat.
-Tuangkan di atas fetucini dan taburkan daun pasli dan keju Parmesan.
Selamat mencuba
sumber: 1 hari 1 resepi....chef Hanieliza..
Labels:
PASTA
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment