Saturday 16 April 2011

ASSAM LAKSA

dah lama tak makan laksa....ada lak kawan KR masak dan lalu lak kat wall..intan....cik puan June Ahmad.....lee...teringin lak....so beli2 le bahan nya....tapi ...tak masak gak....lalu lak laksa K.Kam...kat wall intan....ehhh...ni... tak boleh jadi...where got road kan.......asyik lalu jekkk.....sekarang laksa intan lakkk.. lalu kat wall depa.....hahaha...tapi ni guna cara  laksa June Ahmad.......tapi intan pakai ikan kembung jee...cara je lain...intan mengetest lee.......hari ni......kuah dah masak semalam...laksanya rebus pagi ni...kata June kalau masak semalam,... kuahnya sebati dengan bahannya.....memang mabelessss dan sebati........ceee...tengok gambor kata ataih...tu...

jom intan sharekan...
bahan2

laksa -direndam semlm dan direbus...toskan

4 ekor ikan kembung bulat - direbus
15 biji cili kering -diblend
10 biji cili api- diblend- boleh dikurang kan...intan suka pedas...
2 biji bawang besar-diblend
sedikit belacan-diblend
3 batang bunga kantan- dihiris halus
2 ikat daun kesom- ambil daun saja
4 keping asam keping
garam secukp rasa
air

caranya

bahan yg telah diblend tadi direbus sekejap utk menghilangkan bau bawang dan cilinya...

ikan yg direbus tadi diasingkan isi dan tulangnya.. blend isi nya dengan mengunakan air rebusan ikan tadi....dan masukkan dalam periuk berisi cili tadi...tulang ikan tadi diblend dan ditapis dengan menggunakan tapis halus supaya tulangnya tidak bercampur...dan masukkan kedalam bahan cili dan isi ikan tadi...baru masukkan asam keping daun kesom dan bunga kantan ...tambahkan air lagi....setelah mendidih masukkan garam secukup rasa..

nota: dihias dan dimakan bersama timun dan telur rebus...seperti diatas..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment