Friday, 8 April 2011

CHEESE TART


Inilah cheese tart...siapa yg tak tau...mahal wehhhh..kalau beli kat luar...biasanya kat bakery kalau yang standard size dia jual rm2.90...kalau anak2 ramai...sure mamanya beli 1 share 4 orang...potong 4...kihkihkih...alaa tak perlu beli-beli.laaa...buat jeee.. senang sangat...puas makan tau...1 aduan yg intan nak share ni boleh dapat lebih kurang 20 biji...tapi kos nya baru rm20 je tau...alaa cuma kena rajin sikiiittt je....ceeee... darabkan kalau rm2.90 x 20....haaaa....mahalkan....apa lagi buatlaaa....kan....hehehehe....sapa2 yg malas buat order kat intan je....tapi area klang valley je laaa.....hihihi...

okay jom intan tunjukkan cara buatnya


Step 1

Bahan2 pastry

200G BUTTER
100G GULA AISING
370G TEPUNG GANDUM
1BIJI TELUR + 1 BIJI KUNING TELUR
½ SUDU KECIL ESEN VANILA

CARA-CARA


Pukul gula dan butter..kemudian masukkan telur, esen vanilla..jangan pukul sampai kembang..masukkan tepung ,uli  hingga jadi doh yang lembut..biarkan seketika. agak2 15 minit. 
Masukkan doh dalam acuan tart  dan cucuk adunan tadi...mengunakkan garpu dan bakar selama 15-20 minit dlm suhu 180c.
Nota: utk mengelakkan adunan mengelembung...cucuk dengan mengunakkan garpu






Filling:
Blueberry


Bahan2 ( Isian ) 250 gm cheese cream
50 gm gula aising
1 biji telur
sedikit lemon paste ( akan ada masam manis )-jika suka )

Cara membuat cream cheese

pukul semua bahan hingga kembang.





Step 2

Kulit tart yg dah masak tadi  dimasukkan filling blueberry dan masukkan cheese cream sedikit...kemudian tutup kembali filling dengan cream cheese tadi...lorekkan corak..ikut kreativiti..guna blueberry pun boleh..
Bakar lagi 10 minit  atau sehingga cheese cream tidak melekit di jari dan mengelembung cantik...angkat...biarkan sekejap dan boleh dimasukkan kedlm peti ais..

selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment