Wednesday 20 April 2011

KARI AYAM



Kari ayam cara mertuaku......arini masak kari ayam jee...permintaan Adam...hero enchem ku....dia ni perangai macam chin shan sikit.......kartun chin shan tuuu...kalau nampak perempuan yang belum kahwin....akan...senyum2 simpul  dan malu2....sampai merah mukanya...kenan chin shan....masa mengandungkan dia dulu...tiap2 hari sabtu mesti dah standby kat tv...sanggup le lewatkan solat mahgrib pasal kartun ni...boleh merajuk kalau husband intan tukar channel...tak sangka ...Adam keluar begitu lakk perangai dia...sampai sekarang perangai dia macam tu...ishhhh.....pengajaran betul.....

balik kat topik kari ayam ni...percaya tak...kari setiap orang yg masak..akan rasa berlainan walaupun bahannya sama...ini kari dan cara mertua intan masak....katanya cara india masak....dia belajar dari kawannya yang  berbangsa india...tapi memang lain dari mak intan sendiri...memang sedap rasanya...

jom intan share kan...

bahan yang sama cuma cara  tumisan nya yang lain...

bahan

1 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan

*4 biji bawang besar-
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
1 inci lengkuas- ditumbuk -pecah-pecah
1 biji santan cair
5 sb rempah kari adabi
3 sb cili kering- diblend
3 biji cili hijau-dibelah 2
2 biji tomato-dibelah 2
4 biji kentang= dipotong-potong
daun kari
garam secukup rasa

* diblend sekali

tumis bawang besar,putih dan halia yang telah dikisar...sehingga wangi...masukkan cili kering...biarkan seketika...kemudian masukan rempah kari...biarkan sehingga betul-betul terbit minyak....kacau sentiasa...masukkan daun kari..biarkan lagi sehingga naik bau rempah kari tersebut.  baru..masukkan ayam  dan kentang ...gaulkan dengan rempah2 tadi...dan masukkan santan cair tadi. dan lengkuas ...biarkan sehingga mendidih...agak2 dah mendidih masukkan cili hijau dan tomato..biarkan sekejap dan siap utk dihidang...


nota penting : tumis rempah hingga betul2 wangi dan terbit minyak

No comments:

Post a Comment