Wednesday 27 April 2011

KARI IKAN JENAHAK




Assalamualaikum....ini menu semalam...malas nak post semalam coz sedih, terkejut, begang dan macam2 lagi la....semalam masa nak hantar anak pegi sekolah xcident dengan lori kecik.....bukan intan langgar dia....walaupun intan di belakang dia....ikut undang2 memang intan salah ....sebab "U KISS ME U PAY" tapi intan tak kiss dia pun...tak hinggin pun...yg terjadi cuma...lori tu membiarkan pintu besi belakang nya lepas dan menyeret ke lantai jalan....selebar 11/2 depa... ...so besinya masuk le ke ...bawah bumper kereta intan tu....bila lori tu bergerak ditarik le sekali bumper intan tu....sapa yg boleh nampak kalau benda di atas jalanraya...kalau kita berada di jalan lurus mungkin intan akan nampak...dan intan akan jauh dari lori tu...tapi kebetulan...dia pun keluar dari simpang yg bertentangan...intan pun keluar dr simpang rumah...terus tersangkut pada besi yang dibiarkan pintu besi yang meleret ke lantai jalan tu....sedih betul rasa hati,mengigil, terbisu sepanjang hari...

itu cerita semalam.....semalam bukan rezeki intan kan.....mengharap hari ini lebih baik dari semalam...kebetulan baru lagi membaca SOLUSI......majalah motivasi yg cukup bagus......HIDUP DAN BERADALAH DALAM HARI INI....JANGAN KHUATIRI HARI ESOK...JANGAN BIMBANGKAN HARI SEMALAM....SO BIARKAN SEMALAM DENGAN SEMALAMNYA...TAPI JADIKAN PENGAJARAN CUKUP...UDAHHHH....MEH KITA HAPPY2...


jom intan sharekan resepinya..


1 ekor ikan jenahak -dibersihkan -dan dipotong 3
1 biji santan kelapa
1 peket rempah kari ikan adabi
3 sb cili kering-diblend
*3 ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
1 btg kayu manis
1 sb rempah 3 beradik- jintan manis,halba,biji sawi-
daun kari
2 biji terung bulat- dipotong empat
10 biji bendi- kalau rajin cari le yg warna hijau kekuningan-itu lebih sedap...
2 biji tomato- dibelah 2
3 biji cili hijau
1 keping asam keping
garam secukup rasa


* dikisar

caranya

panaskan periuk...tumiskan rempah2 dan kayu manis...masukkan bahan kisar...tumiskan hingga wangi...baru masukkan cili ,kemudian rempah kari...dan daun kari.....tumis hingga terbit minyak,garing dan wangi...masukkan santan.dan asam keping...biarkan separuh mendidih...baru masukkan ikan...biarkan mendidih...masukkan terung bulat..biarkan...sekejap.. baru masukkan bendi, dan tomato.dan cili hijau....dan garam secukup rasa...rasakan masam, masin dan pedasnya..kalau dah okay...dan betul2..mendidih dan sayur dah agak lembut...tutupkan api..siap...




SELAMAT MENCUBA!!!...

No comments:

Post a Comment