Tuesday 12 April 2011
KARIPAP KENTANG PERISA UDANG KERING
karipap daging, ayam, sardin,udang kering, udang geragau, apa-apa jenis karipap memang menjadi kegilaan intan....fav ni...ala2...hantu karipap leee...bukan hantu kak limahhhhh yeee... kalau dah suka makan..mesti le suka buattt.....kalau dah suka buat..memang leeee....pejam mata pun boleh buat.....hikhikhik...eksen japppp...tapi betul tauuuu...sampai mak intan pun....kalau nak karipap...minta intan buatkan.....ha!!!! dengar tu.....meh intan promosi kan resepi karipap intan ni...senang bangatttttt!!!....
bahan
pastri
6 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak masak
1 cawan air
1/2 st- garam dibancuh dengan sedikit air supaya larut
caranya
masukkan tepung dalam bekas buat lubang ditengah...masukkan minyak, air garam...gaul rata... kemudian masukkan air sedikit demi sedikit...sehingga adunan menjadi lembut bukan lembik ye..tutup. biarkan adunan sebati dengan bahan2...okay..sementara tu meh kita buat inti lakkk..
inti
4 biji kentang ( yg panjang2 tu)- dipotong dadu-kecil2..
2 bungkus udang kering -blend hancur
1 bungkus rempah kari daging
2 biji bawang besar-dihiris
2 gelas air
caranya
panaskan minyak..tumiskan bawang hingga terbit bau...masukkan udang kering dan rempah kari.dan.setelah garing masukkan air...kemudian masukkan kentang yg dipotong dadu...masakkan hingga kentang lembut dan empuk..dah kering atau kelembapan...siap
Boleh la di bentuk menggunkan acuan..
selamat mencuba
nota:
1- kentang bulat cepat lembut berbanding kentang panjang...so ikut kalau guna kentang bulat kurangkan air...ye...
2-sukatan cawan mesti cawan yang sama yee...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment