Tuesday 19 April 2011

MACAROONS


bahagia nya semalam dapat buat macaroon....barang2 dah standby....tapi semangat belum ada..kalau nak buat tak boleh paksa2...intan suka ikut mood.....akhirnya semlm buat...memang sedap....Alhamdulillah banyak berita gembira smlm...macaroon jadik, hubby lak...bawak berita gembira... shyyyy tak boleh bagi tau...hehehe....Alhamdulillah semuanya.....

intan test 2 biji dulu.....bakar ...nak tgk hasilnya...sambil tu tengok  k.ita nya blog ..sbb nak tgk ghupenya...sama atau tidak...mula2 tak berkaki....2nd time  bakar ...dok fikir2.....mungkin lama sikit baru berkaki kot....memang sah...kena lama sikit....tapi .kena ikut oven masing...memandangkan dia tak bertepung...gula telur dan badanm....memang api nya tak boleh terlalu panas....then intan kurangkan api nya ke 110c tapi bakar lama sikit 20 minit....akhirnya jadikkk...memang sedap........bagi intan senang sangat..berbanding karamel kek....karamel kek kalau intan buat.... macam rasa tejun dari tempat tinggi....suspen masa nak terbalikkan kek....gambar tu ada tiga je....lain dah masuk perut...masak terus ngap...


bahan2

80g putih telur - 2biji telur gred A
65g gula castor
80 gm serbuk Almond
140g gula ising

caranya

* Lukis bentuk bulat sebesar duit 20sen atau 50 sen diatas baking paper sebagai acuan kemudian terbalikkan paper tu...di atas bekas pembakar...

Langkah 1

Ayak serbuk almond dengan gula ising...kadang2 ada almond yg tak berapa halus.( bercampur) sebab tu kena ayak...kalau selepas ayak sure kurangkan... tambah lagi agar jadi 80gm..

Langkah 2

Putar putih telur dan gula hingga kembang, putih dan bertanduk...bila terbalik tak jadi....jatuh....

Langkah 3

Campurkan  almond dan gula ising yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dengan cara kaup balik hingga sebati.

Langkah 4 

Warnakan mengikut warna kesukaan

Langkah 5

Paipkan di atas baking paper yg telah di lukis ...sehingga habis adunan, cucuk dengan toothpick utk memecahkan angin yg ada  dan biarkan sehingga kering tak melekat - saya kipas -nak cepat-

kemudian...

 bakar pada api 120c selama 15 minit...ikut oven masing....dari bentuk leper dia akan naik dan berkaki.....tapi tak boleh terlalu panas...nanti akan pecah dan merekah...mcm volcano lakkkk....bushhhhh.....heheheh...

biarkan sejuk...pastu boleh le letakkan inti- coklat ...ikut suka jee...



Selamat mencuba..macaron ku...

1 comment:

  1. waaa.... comel! dah jadi dah... suka akak tengok! alhamdulillah menjadi jugak..

    ReplyDelete