Sunday 10 April 2011

SAMBAL BELACAN BACANG


sambal belacan!!!!!...ada orang takde sambal belacan tak selera nak makan...ada orang takde sambal belacan boleh baran.....itu le penangan sambal belacan.....intan tak kisah...tapi suka....makan...memang ini pembuka selera..nasi panas dengan ikan goreng dan sambal belacan pun dah cukup kan....ini sambal belacan dengan buah bacang....sapa tak kenal buah bacang....nunnnn...kat bawah sinun ada gambar nya...heheheh...siap tunjuk buah lagi tu....tapi itu yang dah dipotong le...bukan kat atas pokok macam tu.....tau....mana le tau kot2 ada yg ingat buah nya camgitu kat atas pokok atau kat kedai2....kannnn...hehehe...jom kita mula kan...dengan caranya....1.2.3...gooooo!!!!

bahan

1 inci belacan - dibakar ye...baru aroma nya naik...ke gunung kinabalu....
5 biji cili api
2 biji cili masak
1 biji buah bacang ( yg di guna sebelah je )- di cincang

Peralatan : lesung batu

caranya

Semua bahan di masukkan dalam lesung batu. kecuali buah bacang....tumbuk hingga lumat kemudian masukkan buah bacang yg sudah di hiris-hiris/dicincang...ditumbuk-tumbuk atau dilenyek-lenyek rata/sebati bersama cili tadi...sedia untuk dimakan bersama hidangan yang lain..


Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment