Sunday 10 April 2011

GULAI TAUCHU PUTIH IKAN KERISI.


ikan kerisi....fuhhh....fenin sikit nak masak apa. dengan ikan ni....akhirnya di tauchu kan je laaa...asyik2....goreng, asam rebus...goreng berlada....ada kata buat sop sedap...ye ke....nanti la try....kan....minggu lepas dah beli ikan ni...biasa la stock seminggu ...senang sikit...agak2 malas rasa nya  masak le gulai tauchu senang.bangat......dan  memang sedappp...ada masam2....tapi ..intan kalau takde cili  hijau..memang takkan masak gulai tauhcu...cili hijau pengubah rasa pada gulai ni tau....ceeee try...ada cili hijau dengan tak de...sure lainnn...punya....cili hijau intan petik je kat depan rumah...kita ada kebun tauuuu...kalau setakat kunyit..lengkuas, cili api, daun sop, daun bawang...ada laa.......hehehe....semua dalam pasu...tu untuk emergency case je tau.....lets start with d receipe le...n cara2nya..ye...

bahan

2 ekor ikan kerisi - disiang ,di garam,kunyit dan digoreng hingga masak dan ketepikan
1 bungkus tauchu-  intan suka ditumbuk- intan guna tauchu bilal-sedappp..
*4 biji cili api - dihiris halus
*3 ulas bawang putih ( di hiris)
*1 inci halia ( dihiris )
*1 biji bawang besar dihiris
3 gelas air
1 keping asam keping
garam secukup rasa

bahan tambahan

3 biji cili hijau di belah dua
1 biji tomato di belah 2
1 biji bawang besar di potong bucu ( wedges)

caranya

tumis bahan bertanda * hingga naik bau...masukkan tauchu..digaul rata sebentar dan masukkan air dan asam keping....biarkan sehingga mendidih...setelah mendidih masukkan ikan yg telah digoreng tadi..dan bawang besar yg dipotong bucu... biarkan mendidih lagi.. sehingga bawang tadi agak lembut...kemudian baru  masukkan cili hijau, tomato dan garam..pastikan ada rasa masam dan masinnya..dan tutup api.....siap utk di makan...


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment