Tuesday 12 April 2011

GULAI KICAP AYAM BERJINTAN


semalam duk termenung kat dapur ....tak tau apa nak masak....si  kakak nak ini...si adik nak ini..si abang..nak itu...ayahnya...tak minta...tapi kena pikir gak...selera untuk semua....fenin hamba tauuu....intan sebat jeee...dr kecik memang senang makan...apa je mak hidang semua sedap...takde istilah tak makan udang...tak makan ketam...nasib anak2 tak cerewet....sbb dengar2 ada gak yg fenin nak masak pasal anak2 memilih makan...cuma nak masak sekali fav masing2..tak terbuat dennn...hehehe...akhirnya pilih jalan tengah kita masakkkkkkk kicap ayam berjintan....ada pedas sikit...ada kicap ( fav adik n adam )....jom intan sharekan resepi nya...


bahan

1/2 ekor ayam -dikunyit,digaram dan digoreng 3/4 masak  -ketepikan
4 sdb kicap masin
2 sdb kicap manis

3 gelas air 
sedikit asam jawa( Optional )


Bahan blend
4 biji cili api
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1/2 sdt jintan manis
1/2 sdt jintan halus
1 sdt lada hitam

bahan penumis

2 biji buah pelaga
1/2 btg kayu manis
2 btg bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang


hiasan
2 biji cili hijau- dibelah 2
1 biji tomato- dibelah 2
1 biji bawang besar -dipotong bulat2


caranya

panaskan kuali dengan mengunakan minyak gorengan ayam sedikit lebih kurang 3 sudu...masukan bahan penumis kemudian bahan blend...tumis hingga naik bau...kemudian masukkan masukan kicap manis dan masin dan air dan sedikit air asam jawa..biarkan mendidih...setelah  mendidih masukkan ayam yg telah digoreng tadi...dan bahan2 hiasan juga...biarkan agak 3 minit hinnga bawang layu sedikit...siap...utk dimakannn....


Selamat mencuba



nota: intan suka guna cili hijau dalam setiap masakan kicap...

No comments:

Post a Comment