Tuesday, 12 April 2011
GULAI LEMAK CILI API CENDAWAN TIRAM
cendawan...cendawan...cendawan....hati2 bila beli cendawan...jangan main kutip je cendawan...tak semua cendawan boleh makan..ADA.cendawan beracun.!!!..dah banyak kes yg mati akibat termakan cendawan beracun...tapi biasanya terjadi kat area luar bandar@ kampung...ini cendawan okay punya...cendawan tiram...biasa jual yg peket tu... kat supermarket...cendawan ni buat sop dengan ayam pun sedappp...goreng pun sedap....gulai lemak cili api camni pun sodappp....mehhhh intan tunjukkan cara2nya....
1 peket cendawan tiram - dibasuh bersih dan ditoskan
10 ekor udang basah
10 biji cili api
1 biji santan pekat
1 batang serai - intan guna 2 btg sbb intan n anak suka hisap2 serai-diketuk
1/2 inci kunyit hidup ( guna serbuk pun boleh )
1 helai daun kunyit
1/2 keping asam keping ( boleh diganti tomato )
caranya
blend cili api, kunyit hidup ...masukkan dalam periuk bersama serai dan santan serta daun kunyit dan asam keping ...didihkan dengan api yang perlahan...separuh masak.. masukkan udang dan cendawan...masak hingga betul2 mendidih di tengah-tengah..jangan terlalu lama nanti pecah minyak..siap utk dihidang..
Selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment