Wednesday 13 April 2011

TEMPOYAK DAUN KAYU RESEPI IBU MERTUA KU


apo kono eh jang...kau monong ajoooo...orang ke pilahhhh...ekau di manooo......heheh nyanyi jappp...nak masak menu.. nogoriiii ...kono la  lagu "JANG' japp....hihi...ini tempoyak daun kayu...waduh2...kalau pak mertua lalu pun buat dekkk je....kan...meh terjah resepi mak mertua den ni hah!!.tapi ni tak complete daun kayu kayan nya laa...kita duk bandar...guna pucuk ubi n petai pun dah cukup laa kannn...


bahan

3 senduk tempoyak
2 ikat pucuk ubi muda -direbus hingga lembut , ditoskan dan dihiris
4 tangkai petai -isinya di belah dua
4 helai daun kunyit- dihiris
15 ekor udang/ ikan bilis pun boleh
1 biji santan pekat
*15 biji cili padi
2 batang serai
*1 inci kunyit  -serbuk pun okay)
2 biji bawang besar - dihiris/dimayang
1 keping asam keping
garam secukup rasa

* diblend

caranya

sediakan periuk masukan bahan blend, bawang besar,udang dan tempoyak..di gaul rata kemudian masukkan  santan  dan segala ulaman tadi....dan asam keping.....masakan di atas api yang pelahan dan sehingga mendidih..masukkan garam...jika cukup.masam, manis dan garam...boleh la ditutupkan api...SELAMAT MENCUBA...


No comments:

Post a Comment