Saturday 21 May 2011

AGAR AGAR CENDOL


Ini permintaan si Adam.....agar2 cendol....cendolnya minggu lepas dah beli...tapi disebabkan minggu lepas ..banyak halangannya...kebetulan dia kemalangan..khamis pula menguruskan kenduri mertua....maka hari ini je mampu di laksanakan....


makan agar2 cendol sejuk2 memang sedap....makan cendol tepi jalan tu lagi sedappp....di area rumah intan ni ada seorang pakcik melayu jual cendol memang sedap......kalau dan sedap sure lee...cepat habiskan...kalau teringin memang kena cepat...lagipun bersih cara penyediaan...intan ni kalau nak membeli makanan gerai2 macam tu memang cerewet sikit...kalau waktu membeli tu mesti tengok keadaan kuku si penjual dan gerainya....kuku...kalau kotor dan panjang ...minta maaf leee....


bahan

1 paket agar-agar( intan pakai cap burung layang-layang)
1 kotak santan pekat
5 cawan air
2 helai daun pandan
1 cawan gula pasir ( ikut kemanisan sendiri pun boleh )
4 cawan cendol
sedikit garam
2/3 gula merah


caranya

1- rebus agar-agar bersama 3 cawan air, gula pasir dan gula merah.. hingga agar2 cair

2- Kemudian tapis ( kadang2 gula merahnya berpasir..jadi kena tapis yeee.)

3- didihkan kembali...masukkan santan, garam,cendol dan daun pandan...didikan dengan api sederhana

4- Bila dan mendidihkan masukkan kedalam acuan kegemaran anda...




selamat mencuba...!!!

No comments:

Post a Comment