Tuesday 24 May 2011

KELADI MASAK LEMAK CILI API DAGING




haaa...ini semalam nya menu....daging masak lemak dengan isi keladi....keladi tu pak mertua yg belikan...konon mula2 plan dengan hubby nak masak dengan siput sedut...teringin nak makan lagi...aritu mak mertua masak punya la sedap...intan sebenarnya tak makan siput sedut...tapiiiiii entahhhh macam mana termakan siput sedut lakkk...air tangan orang tua2kannn dan kita pun dah jemu asyik makan air tangan sendiri jekk ...sekali sekala dapat makan orang lain masak memang leee sedap sangat...intan tak makan...sebab geli dan takut...takut sebab tak nampak apa yg ada kat dalam tu...takut sedut punya sedut...cacing lakk kat dalam tu...hahaha...tapi terperangkap sudahhhh..atas kesedappan air tangan mertua...habisss intan sedut semua...terkantoi sudahhh..nyaaa..

Siput yg di plan tukar ke daging..kebetulan nak menghabiskan stock yang ada kat fridge..lagipun...hubby takde kat rumah siapa nak siang siput...yg bergerak-gerak tu....ishhhh takut lee...tapi ini pun sedappp...



bahan


1/2 kg daging - dipotong dan dibasuh bersama tepung-toskan
1 biji santan kelapa
*1 inci kunyit hidup- serbuk pun ok
*15 biji cili api
* 1/2 inci halia
*1/2 biji bawang besar
2 batang serai-diketuk
1 keping asam keping
isi keladi - dipotong ikut suka
secubit gula
garam secukup rasa
* diblend

caranya

rebus daging daging bersama bahan2 blend dan serai dan secubit gula..sehingga daging empuk dan lembut..setelah daging lembut.. masukkan isi keladi dan santan...masak hingga mendidih dan perasankan garam...


Nota: rebus daging bersama bahan2 kisar adalah untuk menghilangkan rasa hamis daging.


SELAMAT MENCUBA...

No comments:

Post a Comment