Friday 24 June 2011

AYAM MASAK MERAH



Lauk pengantin...pemandangan biasa di mana majlis2 perkahwinan.....mesti ayam merah dan nasi bla..bla...bla...hehehe...

bahan

1/2 ekor ayam -dikunyit dan garam....digoreng dan diketepikan
3 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 biji bawang besar di potong bentuk gegelang
2 tangkai daun bawang
garam secukup rasa

bahan kisar
3 sudu makan cili kering 
1/2 inci halia
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih

bahan penumis
1 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
1/2 inci kayu manis

caranya

tumis bahan penumis dan bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak..masukkan sos cili dan tomato. dan garam ...masak hingga terbit minyak juga..bila cili dan masak....masukkan ayam yg telah digoreng, gegelang bawang besar ...kacau rata...dan biarkan seketika...agak2 nak tutup api..masukan hirisan daun bawang...siap..







No comments:

Post a Comment