Sotong basah sambal berkacang...jarang dah nampak orang masak macam ni...kecil-kecil dulu selalu la nampak..Sedap sotong sambal berkacang ni....lagi-lagi kalau kacang digoreng betul-betul....naik lah....wangi kacang ke sambalnya..cara memasaknya sama je cuma kacang digoreng asing dan si tabur 2 minit sebelum tutup apinya..jom ke caranya:-
bahan
2 ekor sotong basah atau sotong rendam ( dipotong dan ditoskan)
2 senduk cili dikisar
air asam jawa -pekat
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan gula putih
garam secukup rasa
Segengam kacang tanah digoreng asing , dibuang kulitnya dan ditumbuk kasar..
Ditumbuk pecah-pecah je atau dikisar kasar
1 biji bawang besar
sedikit belacan
caranya
tumis bawang dan belacan hingga sedikit layu..masukkan cili kisar...masak sehinnga terbit minyak...masukkan sotong,( air sotong akan keluar ) dan air asam jawa ..biarkan seketika..baru masukkan gula merah, gula pasir dan garam....kemudian ..taburkan kacang tanah yg telah ditumbuk tadi....perasakan masam, manis dan masinnya..biarkan seakan lembab-lembab kuahnya....siap...
Selamat mencuba
uiii intan kecur liur tgk smbl tu..mkn dgn nasi lemak sedappp ni!!
ReplyDelete