Tuesday 7 June 2011

KERABU BETIK ( SOM TAM )



Belek-belek buku resepi 365 hari resepi dari Chef  Hanieliza...terbuka lak page kerabu...terus teringin...lepas selesai separuh dari berbakul... mengosok baju2...terus drive ke rumah mak...skodeng pokok betik n mangganya...dah skodeng cilok @ rembat leee 4 biji..hahah....di keliling rumahnya penuh pokok buah-buah ...orang tua-tuakan rajin berkebun.maka..terhasil le....Som Tam @ Kerabu betik....

Sedap betullll.....biasanya intan makan di Allisara je...ni...cuba try test buat sendiri...sedapnyaa....kebetulan semalam pula pegi ke rumah mertua nak .tengok anak buah yg baru lahir... bekalkan untuk mak mertua ....katanya sedap sangat...minta intan buatkan harini lagi...nasib buah-buahnya dan bahan-bahan ada lagi...kami sendiri pun tak puas...so hari kita meng SOM TAM lagi laaa..


bahan A

1 biji betik mengkal ( saiz kecil ) * warna kuning
1 biji mangga muda
1 sudu makan udang kering ( ditumbuk kasar )
5 sudu makan kacang tanah digoreng dan ditumbuk kasar
2sudu makan sos ikan
1 sudu makan gula
7 biji liamu kasturi ( diambil jusnya )
garam tak perlu sebab sos ikan dah masin

Bahan B

2 kuntum bunga kantan
8 biji cili api
3 biji cili merah
2 biji bawang besar

caranya

1- Buangkan kulit betik dan mangga..kemudian racik memanjang
2- Gaulkan sos ikan, gula dan jus limau kasturi....kacau rata
3- Campurkan betik,mangga,cili api,udang kering dan kacang tanah..gaul sehingga rata.




selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment