Wednesday 8 June 2011

PAU BERINTI KARI AYAM


Assalamalaikum...pagi-pagi dah buat pau...plan awal tepung pau untuk buat kek lapis sarawak.....tapi tertangguh disebab kena follow hubby pergi subang parade cari kasutnya...sabtu lalu..

Tiba-tiba pagi ni rajin pulak nak menguli...tapi kena bergerak macam lipas kudung le..untuk mengejar masa...hubby kena pegi kerja pukul 8.45 ...lompat sana...lompat sini siap le pau dan inti ayam kari nya..

Resepi ni ..mula-mula nak skodeng blog zuhaida ..tapi entah kenapa blognya lambat sangat pula nak buka pagi ni...terus terjah 365 hari resepi by Chef  haneiliza....Alhamdulilah jadi....inti nya ikut suka laa....nak manis atau pedas....memandang kan hubby suka pedas intan buat le kari ayam...

Bahan 

500gm tepung pau atau tepung gandum ( 3 cawan )
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan yis mauripan
2 sudu makan minyak masak
1 cawan air suam

caranya

1- Gaul rata semua bahan kecuali air suam
2- Masukkan air suam sedikit demi sedikit sehingga habis
3- Uli sehingga licin dan tak melekat di tangan
4- Tutup dengan kain dan biarkan ia naik 2 kali ganda
5- Tumbuk adunan dan bahagikan kepada ketulan kecil
6- Bulat dan masukkan inti
7- Lapikan adunan dengan daun pandan atau pisang ataupun kertas 
8- Biarkan adunan naik lagi
9- Kukus selama 10 ke 15 minit
10- Siap untuk dihidang

# Daun pandan dipotong sepanjang 2 inci ( untuk melapik setiap adunan )






Inti Kari Ayam


Isi ayam  direbus bersama 3 potong halia( kemudian di tumbuk/kisar/dicarik halus
1 labu bawang besar ( dihiris halus )
2 ulas bawang putih ( diketuk )
2 sudu makan rempah kari ayam
2 sudu makan cili kisar
2 biji kentang ( dipotong dadu )
Daun sop ( dihiris )
1 cawan air
garam secukup rasa
Gula 1 sudu teh


Cara

Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi..masukkan cili kisar dan rempah kari..biarkan terbit minyak,garing dan wangi...masukkan secawan air dan kentang...biarkan hingga kentang empuk dan lembut...masukkan isi ayam yg telah dicarik halus..,garam ,gula dan daun sop...kacau dan biarkan hingga menjadi lembab-lembab je intinya...siap...


Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment