Wednesday 8 June 2011

KEK LAPIS KENYALANG


Pagi-pagi mengepau....petang pula melapis..sebenarnya dah lama nak buat kek ni..dari majalah AROMA...tapi masa tak mengizinkan...busy dengan anak bersekolah pagi petang...kebetulan cuti sekolah dan di wall fb tu asyik lalu kek lapis je....tak boleh tahan dah dugaan nya...

Tapi memang ..fuhhhhh...memang patut laa... kek ni mahal....cost bahan memang banyak dan mengambil masa yang lama wehhhh....ini pun ambil masa lebih kurang 6 jam...dan agak tebal...sebab tak sanggup tunggu lama...kalau nipis....ermmmm entah lee....

Adam pun asyik merengek je..katanya....mama...bila nak siap kek ni...adam tak sabar dah...mama tak pernah buat kek lama-lama..kenapa ni lama....suruh makan nasi dia taknak..dia nak tunggu kek ini juga.....

Memang sedap kek nya....resepi ini intan ambil dari  Yusnizah...rakan  Kongsi Resepi...dan ada yg intan abaikan dan mengikut citarasa sendiri...dan anak-anak..


BAHA-BAHANNYA
500GM BUTTERCUP
100gm gula kastor
10 biji telur gred A
150 gm susu pekat
150gm horlicks
1 sudu makan esen vanila
1 botol kecil jem buah-buahan (yg paling kecil tau)- intan gantikan dengan  1 tin sri kaya
300 gm tepung hong kong atau tepung pau

CARA-CARANYA


PUKUL TELUR HINGGA KEMBANG


DLM BEKAS LAIN PUKUL BUTTER N GULA HINGGA KEMBANG,MASUKKAN SUSU PEKAT, ESEN VANILLA, HORLICKS DAN KAYA GAUL RATA DAN MASUKKAN TELUR SEDIKIT DEMI SEDIKIT PUKUL HINGGA SEBATI MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT GAUL RATA 



BOLEH LA MULA MEMBAKAR SELAPIS DEMI SELAPIS GUNA SUHU 160 DARJAH ATAU KEPANASAN OVEN MASING MASING.. 
UNTUK LAPISAN PERTAMA GUNA API ATAS BAWAH SELAMA 15MINIT BILA PERMUKAAN ATAS KEK DAH KEPERANGAN BOLEH LA BUAT UNTUK LAPIS KEDUA 


UNTUK LAPISAN KEDUA DAN SETERUSNYA GUNA API ATAS SAHAJA DAN UNTK LAPISAN AKHIR GUNA API ATAS BAWAH SELAMA 15MINIT ATAU ATAS KEK JADI PERANG..

UNTUK KEK YANG CANTIK LAPIK ACUAN DGN KERTAS MINYAK KHAS UNTUK MASAK KEK X PERLU SAPU MENTEGA KAT LOYANG...

P/S SETIAP LAPISAN PERLU DI TEKAN UNTUK MENDAPAT KEK YANG CANTIK...INTAN GUNA SENDUK JE....



SELAMAT MENCUBA




sumber : Yusnizah Bachalan...terima kasih yus..

No comments:

Post a Comment