Thursday 21 June 2012

Mini "Pavlova"

Salam dan Selamat Pagi,


Pepagi ni...intan tayang kan pavlova ye....pavlova dah buat lama..tak sempat nak tayang je...al maklum lahh..berkeja dengan bos besar company " baby imran" ni payah sikit...cerewet sikit bos tu...ngade2 pun banyak......asyik kena ikut time dia...jeee..

Pavlova ni..actually sizenya besar..ala2 sebesar size kek...tapi bila ronda2 kat blogger..terjumpa..kat blog k.wan..citarasawan...tq k.wan..sizenya mini..terus hati tergoda...sbb cute...tu yg semangat nak buat.

Rasanya tak mengecewakan langsung...ada manis dan masam2 ...memang ngam!!! dan tak memuakkan...tambah lagi melibatkan cheese...wahhhh.!!...lagi le tak hinggat bila makan...

Dan buah-buahan boleh le ikut cita rasa masing2...intan prefer strawberry dan kiwi...

Cream atau topping atas nya..boleh juga buat pilihan...samada nak cheese atau cream atau kedua-duanya sekali....


Mini Pavlova w cream cheese n whip cream


Mini Pavlova w whip cream

Jom ke resepinya

Mini Pavlova
Sumber: Blog Citarasawan

Bahannya

200ml putih telur ( 4 biji)
160gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar ( intan tak guna)
2 sudu teh tepung jagung
200ml whip cream/thickened cream/double cream)
Buah-buahan segar- strawberry/kiwi/anggur ( jgn pisang,jagung dah leee ye)

Caranya
  1. Panaskan oven pada suhu 170C.Alas dulang pembakar dengan kertas baking.
  2. Pukul putih telur dalam mangkuk mixer yg bersih dan kering hingga berbuih..masukkan gula kaster, cream of tartar ( kalau guna) dan tepung jagung.
  3. Pukul pada kelajuan tinggi hingga kembang bertanduk ( meringue)
  4. Masukkan dalampiping bag dan picit dalam acuan bulat dan ratakan permukaan dengan spatula.Angkat acuan. Jika tiada acuan..lukis bulatan di atas kertas parchment dan picit meringue ke dalamnya.
  5. Bakar di rak tengah selama 1 jam.Tutup suis oven dan biarkan pavlova mengering di dalamnya selama 30 minit.
  6. Permukaan tepi pavlova kelihatan retak dan berwarna kuning keemasan.
  7. Pukul whip cream hingga kental.Picit/sapu ke astas pavlova dan hiaskan dengan buah-buahan.
  8. Rasa manis dan ranggup di dalamnya.
  9. Selamat mencuba!






No comments:

Post a Comment