Sunday 27 March 2011


aloooo....masak-masak....coooking-cooking,,,biasa leee..keje owang pompuankan....opssss!!! jgn merungut...buat sambil enjoy okay....tak rugiii...sapa cakap rugi...dapat pahala tau......even baru nak pegang lesung batu pun niat nak masak utk family dpt pahala tau...hahaha...

jom kita masak paprik daging nak...bagi intan paprik daging lagi sedap compare to paprik ayam atau udang sotong....resepi ni di amik dr my resepi...tapi 'diadjust sikit ikut citarasa sendiri dan pengalaman makan2 di kedai2....

okay intan share resepi nya ya...


bahan2

1/2 kilo daging ( dipotong dan direbus hingga empuk/lembut)

*5 biji cili api
*5 ulas bawang putih
*1 inci halia
*(bahan diketuk )



5 btg kacang panjang
bunga kobis
1 btg lobak merah ( carrot)
4 helai dan limau purut
1 biji bawang besar ( dihiris )

4 sdb sos cili
1 sdb sos tiram
1/2 sdb kicap manis
2 gelas air
1 sudu tepung jagung ( dibancuh dgn air sedikit -utk memekatkan kuah )
garam secukup rasa

cara2nya:-

tumis bahan bertanda * hingga wangi....masukkan sos tiram, cili sos, dan kicap manis, masukkan daging dan air rebusan daging...tambahkan air..kemudian masukkan lobak, bunga kobis  bawang besar dan daun limau purut...biarkan sedikit lembut...kemudian baru masukkan kacang panjang dan bancuhan tepung jagung dan garam secukup rasa...biarkan seketika...dan siapppp... selamat mencuba...


nota: lebih suka kacang pjng dimasukkan akhir sbb ia lebih rangup...

No comments:

Post a Comment