Thursday, 17 March 2011

UDANG GALAH BEREMPAH


Haaaa...ni puleeee udang galah berempah....Ini resepi ibu mertua...mmg mavelous....sedap bangattt....tapi udang ni bukan selalu boleh dapat...kalau musimnya datang...banyak orang jual murah le rege nya..dalam rm18 ke rm25...kalau time susah dapat...eksen le penjual tu...demand lebih.leee...deme....kan...

Tapi intan beli time murah le kan...heheheh...


Apa kata kita pi terjah cara memasaknya pule....senang je....tak perlu pening...goreng2...campak2 jeeee..

 Bahan2nya:-


1 kg Udang Galah

25 tangkai cili kering ( diblend  kasar)
2 bungkus rempah biji atau ketumbar ( dipecah-pecahkan )
1 biji bawang besar ( dihiris )
2 ulas bawang putih ( diketuk )
2 sdb air asam jawa
garam secukup rasa


Caranya:-

1) Udang Galah digaramkan, digoreng dan diasingkan..

2) Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan cili kering...tumis hingga cili garing...masukkan air asam jawa...rempah biji ,bawang hiris dan garam...Biarkan sehingga naik bau dan agak2 cili seakan-akan berbuih....Akhir sekali masukkan udang yg telah digoreng tadi...Siap untuk dimakan....

Nota: cili seakan berbuih - cili telah cukup masak

No comments:

Post a Comment