Bahan2nya:-
1/2 kg daging ( di hiris segiempat )
*1 sdb lada hitam
*1/2 sdb jintan manis
*1/2 sdb jintan halus
1 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang
2 biji bunga cengkih
1 btg kayu manis
*1 biji bawang besar
*3 ulas bawang putih
*1 inci halia
kicap manis
kicap masin
air asam jawa
1 biji bawang besar ( dihiris membulat )
3 biji cili hijau
Blend bahan *
Caranya:-
Perap daging bersama bahan yg telah diblend atau kisar, kicap manis,kicap masin.. selama lebih kurang 1/2 atau 1 jam...lagi lama lagi sedap..sebab dah sebati kan...
Tumis bunga lawang,cengkih,pelaga,kayu manis, masukkan bahan perapan tadi...kemudian tu masukkan 2 gelas air ...masak hingga daging empuk dan lembut..tambahkan air asam jawa....setelah daging lembut masukkan bawang besar yg dihiris ... biar seketika ..baru masukkan cili hijau.biar lebih kurang 1 minit.. Siap utk dihidang...Selamat mencuba...
nota: masakan ni tak memerlukan garam ..sebab mengunakkan kicap masin
No comments:
Post a Comment