Wednesday 16 March 2011

CARAMEL CAKE SI JANTUNG HATI...


Citer kek lagi.....Fuhhhhh...Hahhhhhhh!!!! Jengjengjeng!!!! dan yang sewaktu atau setime dengan nya lahhhh.....kek ni bisa buat jantung ku gugur....jatuh kedebukkkk!!!..Sebab tu intan panggil kek ni karamel kek si jantung hati....


Kek ni... sapa buat saya memang salute dan tabik spring....sebab....suspen...Suspen nya masa nak terbalikkan kek ...sama ada cedera ...atau cacat karamel nya....tapi Alhamdulillah first time buat terus perfect...lama gak intan simpan tenaga,semangat ...nak dapat kekuatan utk bake ke nie....bukan senang weiiii....tapi apa2 jangan putus asaaa,,,kalau buat n cedera....practice make perfect....belajar dr setiap kejadian yg berlaku..tanya kenapa dan kenapa...mesti temui...jalannya....okay!!!!...


Okay moh kita bake kek nie....!!!! bakor2 semangat anda!!!!...






saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C) 
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...



# Cara bakar 40 minit pertama api bawah saje...20 minit terakir api atas dan bawah...



No comments:

Post a Comment