Wednesday, 16 March 2011

SIAKAP SWEETSOUR


Ermmm...mmg sedap siakap sweetsour ni...dicilok dr my resepi...entah sapa namanya....dah banyak try tapi tak pernah jumpa yg sedap macam ni...Anak2 suka betul..Adam kata macam masakan restoran Alissara ( Thai Restaurant ) yg biasa kami makan.....Kembang setaman hati mamanya...Tiba2 rasa kenyang bila anak memuji...Si kakak nya pulak kata sedap gilerrrr....I


Intan buat 2 ekor...masak terus makan...Intan masak petang biasanya sebab nak husband makan makanan yg fresh...from ladang..hahaha...konon nak jadi isteri mithali le tu....kononnnn...


Tapi yang paling best bila tengok husband makan mlm tu...mmg habis seekor dibantainya...SEDAP le tuuu...hihi...gamaknya......apa2 pun mmg puas hati dgn resepi ni...


okay kita paparkan cara2 dan bahan2nya ya....jom!




Bahannya:


1 ekor ikan siakap ( Digoreng seekor -digaram dan dilumur sikit tepung jagung )


Bahan sos sweetsour:-


*8 biji cili api ( diketuk je )
*4 ulas bawang putih ( diketuk )
*1 inci halia muda ( dihiris halus )
3 sudu sos cili ( saya suka kimball)
1 sudu sos tomato (kimball gak )
1 sudu sos tiram
1 tin kiub nanas
1 sudu tepung jagung dibancuh dgn air secawan- utk memekatkan kuah..klu takde tepung gandum pun boleh...
1 biji bawang besar ( dihiris utk hiasan )
garam secubit rasa...jgn banyak ye..sebab sos tiram dah masin


Daun bawang utk hiasan... boleh juga ditambah hiasan lain ...


Caranya:-


Tumis bahan bertanda * hingga wangi ye...agak sampai menusuk kalbu...Masukkan sos-sos tadi..tomato,cili dan tiram....masukkan secawan air bancuhan tepung jagung...masukkan  hirisan bawang besar , nanas dan sedikit sirap nanas ( jgn masuk semua sirap ye..nnt terlampau manis ) dan akhirnya garam...bila dah mendidih...tutup api...Sementara itu boleh la digoreng ikannya dgn api yg kecik ye...utk ikan masak sekata dan garing.....Kemudian siramkan sos tadi keatas ikan dan hiaskan dengan daun bawang...Siap utk dimakan. Cuba la...


# Siakap sweetsour sedap dimakan panas2...
# Cara2 utk menghilangkan hanyir/bau ikan siakap-rendam seketika dengan limau nipis ,sedikit garam dan tepung gandum.



No comments:

Post a Comment