Saturday 9 April 2011

JEMPUT JEMPUT PISANG BERANGAN


eh!!! apa ni.....dah le hitam ...bulat lak tu....hehehe....nama saya jemput jemput pisang...jemput le makan...kenapa nama dia jemput....sapa tau...semua tak tau kan.....nama dia jemput sebab orang tua dulu2..kalau buat jemput ni... dia dia guna jari je...jemput  adunan dengan jari dan.. ...terussss masukkan ke dalam kuali..tak main sudu2 ni....bila melekat je kat jari dia basuh dan jemput lagi..sampai le habisss.....kalau mak intan buat jemput ni...dia masih menggunakan jari..dan semangkuk air standby kat tepi....walaupun zaman dah millinium ......tapi intan guna sudu je...tak tahan ke panasan kuali...pijor wehhh tangan.....ku........senang je....agak2 pisang dah masak sangat tu....buat le jemput2 ni untuk minum petang...okay...tapi bagi sesiapa yg tak suka manis tu boleh le cicah dengan sambal tumis atau sambal kicap ...tapi sambal kicap belum di "photo"kan ...next edition ye..sambal kicap intan sedap tau...tungguuuuu...
kita share resepi jemput2 dulu ye...


bahan

4 biji pisang berangan ( pisang emas pun boleh)- yg dah masak ranum yeeee- dilecek
3 sdb tepung naik sendiri atau ( tepung gandum + secubit soda bikabonat di ayak )
1sdt gula pasir
secubit garam


cara

Satukan semua bahan.. gaul sebati...pastikan tidak terlalu cair dan tidak terlalu keras...kalau terlalu cair...tambahkan tepung..bila dah sebati...jemput atau sudukan ke dalam kuali ..siap...senang je kannn...


nota: kalau terlalu cair...jemput2 akan gelembung masa mengoreng dan kecut bila sejuk...

No comments:

Post a Comment