Saturday 9 April 2011

JAPANESSE COTTON CHEESE CAKE


Haippppp.... matsumotokoniciwa....arigato..haippppp!!!!...ha.....sapa faham....tu bahasa Jepun tu.....hehehe intan pon tak faham....jangan bahasa lucah dah.....mana tau ada lak org jepun layar blog intan ni...hehehe kannn....alaa relax laaa....makan kek jepun..kena cakap jepun laaaa kannn....kek ni memang maverlous.....gebu..lembut...makan tak puas...masuk mulut terus hilang tak sempat kunyah (nama pun cotton@kapas kann......buat pun senang tau...bahan pun senang...tapi 3 kali baru jadi...pasal tak baca betul2 instruction nya...kihkihkih...hah!!! relax2..jgn lak bila dengar 3 kali buat baru jadik dah tarik diri nak buat....jangan putus asaaaaa!!! tak baik..tau..usaha kan tangga kejayaan....cuba ye....yanggg....

bahan2nya

4-5 keping cheese cheddar ( intan guna 8 keping- byk lagi sedap)
200 ml susu segar
4 biji telur
70 gm gula hals
70 gm tepung kek ( klu pakai tepung gandum + baking powder  1 sudu teh - ayak bersama )
70 gm butter

cara2nya

1)Koyakkan cheese kecil2 campurkan dengan susu segar, dimasak  dengan api pelahan ( cara double boil ) kacau selalu, masukkan butter,kacau sebati ,tutup api.
2)Asingkan telur putih dan merah, pukul telur putih dengan gula hingga kembang@ meringue( diterbalik tak jatuh ) ketepikan.
3) Pukul telur merah hingga merah kembang kemudian masukkan dalam adunan cheese (1) tadi.
4) Masukkan tepung sedikit demi sedikit, kacau perlahan, masukkan meringue tadi dengan cara kaup balik hinngga sebati adunan..pastikan meringue sebati dgn adunan tadi..
5)Lapik adunan 7X3 inci , loyang bulat, dan tuangkan adunan.
6) letakkan loyang berisi adunan kedalam loyang yang berisi air panas kedalam oven yg telah dipanaskan 20 minit awal.
7) Masak pada suhu 170C selama 20 minit kemudian rendahkan suhu kepada 140C selama 40 minit atau  terus membakar hinnga masak sebab ia bergantung pada oven dan ketebalan loyang masing2..

Selamat mencuba



Nota:
1)Cheese mesti dimasak cara double boil atau steam bath atau bain marie sbb cheese sangat lembut dan mudah hangus..
2) Guna loyang spring foam- intan guna loyang biasa ,sapu minyak sikit..lapikkan dengan kertas minyak .
3) Biarkan sehingga adunan regang dr loyang baru terbalikkan...(10 minit )

reesepi by kak.mimi (RMs) tq kak.

No comments:

Post a Comment