Thursday 14 April 2011
GULAI KARI SOTONG BUNCIS
ini menu yg beregu kan dengan sambal kentang smlm....takkan nak tergolek kentang je kannnn...single mingle mana aci kan...mesti le ada "sparing" baru boleh cintan cintun......hahaha.....makan lak dengan sambal bacang.....selagi tak habis bacang...hari2 le den kena menumbuk sambal..kalau tak...tak selera si abe intan makan....dah masuk kategori wajb @ compulsory tu....kalau tak competencies... zelo... maaaa.....hohoho...
bahan
15 ekor sotong besar2
1 bungkus rempah kari- intan pakai adabi
1 sb cili kering -diblend
*3 ulas bawang putih
*2 biji bawang besar
1 biji santan cair
1 sb rempah 3 beradik...ada jintan,biji sawi,halba
1 keping asam keping...nak pakai air asam jawa pun boleh - 1/2 cawan je
2 biji terung- intan suka potong jejari
5 batang kacang buncis -dipatah 2 je....
1 biji tomato- dibelah dua
3 biji cili hijau - dibelah 2
3 tangkai daun kari
* blend
caranya
tumiskan rempah2 tadi dan bahan blend...hingga wangi...masukkan cili.. biar garing dan masukkan rempah kari..biarkan betul2 terbit minyak dan wangi..baru masukkan daun kari...bila dah terbit minyak masukkan santan cair. dan asam keping..dan sotong...biarkan hingga mendidih.....boleh la dimasukkan terung....biarkan sehingga terung lembut ..baru masukkan kacang buncis , cili hijau dan tomato. dan juga garam secukup rasa...agak2...1 minit boleh la ditutup apinya...siap
Selamat mencube.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment