Thursday 14 April 2011

PERIA KATAK GORENG UDANG


namanya peria katak....sebab rupa katak ke...menggerutu..ishhh....teruk betul kan ibu nya bagi nama peria katak..bagi le nama yg best-best sikit...kan....tapi walaupun nama nya gitu khasiatnya banyak tau..utk mengawal gula dalam darah dan mengubat kencing manis...tapi rasa pahit maaaa.....nak mengurangkan pahit tu boleh direndam dengan air garam.....husband intan suka sangat dengan peria ni...sebab tu intan masak...dia boleh makan buat ulam je...huh!!! sampai masa menaip ni pun terasa kepahitan nya...

bahan

3 biji peria katak -dipotong2..dan direndam dengan air garam..utk mengurangkan pahitnya.
2 ulas bawang putih-diketuk
1 biji cili masak- ditumbuk pecah2 je..tak perlu lumat
5 ekor udang
garam secukup rasa

caranya

tumis bawang putih,cili masak dan udang...hingga naik bau...kemudian masukkan peria yg telah direndam tadi...gaul rata...biarkan sedikit lembut...siap...



Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment