Thursday 14 April 2011

IKAN KEMBUNG 3 RASA VERSI BUNGA KANTAN


masa keje2 dulu....bila ada appointment dengan customer...mula makan jauh sikit....ke bangi, kajang, pj....merata la....makan le sorang2 bila dah settled appointment...sambil tu duk pikir...mana nak cari business lagi....aduhhhh tapi aritu makan punya la feel....sedap sangat....ikan dia...kena feel lebih sebab nak rasa apa yg dia letak..sempai sedap sangat ikan tu....1st memang sebab lapar lee...pastu sebab rencah kat ikan tu...rasa2 punya rasa...rasa macam boleh agak apa dia letak...hari minggu pun intan pun cari ikan...dan try...nasib jadi...dia letak bunga kantan tau...yg orang guna buat laksa tuuu....

meh intan share...

bahan

4 ekor ikan kembung -digaram,kunyit dan digoreng garing
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*6 biji cili api
1 biji bawang besar -dihiris
1 batang serai -dihiris halus
1 batang bunga kantan-di hiris halus
1/2 st air asam jawa

* ditumbuk halus

caranya

tumis bahan tumbuk sehingga terbit bau...masukkan bawang besar, asam jawa...kacau rata..taburkan garam secukup rasa.. biarkan bawang besar sedikit layu...kemudian masukkan bunga kantan dan ikan...gaul rata...dan tutup api..siap



selamat mencuba

No comments:

Post a Comment