Tuesday 12 April 2011

NASI AYAM

mari mari mari...lai..lai..lai... siapa nak makan nasi ayam...agak-agak malas nak masak banyak banyak...n rasa rasa malas aritu....masak le nasi ayam....nasi ayam ni masakan orang malas....sebab senang...tak payah remeh2...tomato, timun, salad...dah siap...tinggal nak cuci je..kan....masak nasi ...goreng ayam...dah siap kan...

mari intan show u how  to cook chicken rice....kuang kuang kuang..omputih melayu jappp...sila2...jenguk resepi kat bawah yeee...

kita buat sop ayam dulu


bahan

 1 ekor ayam di bersihkan dan dibelah 4
*1 biji bawang besar
*1 inci halia
*3 ulas bawang putih
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 biji bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
1 sop bunjut
* di kisar
6 gelas besar/mug air
garam secukup rasa
1 ketul kuib ayam ( optional)

Bahan utk perapan

1/2 cawan madu
1/2 cawan sos tiram
1 cawan kicap manis

tumis bahan penumis ...dan bahan kisar hingga terbit bau...masukkan air dan sop bunjut dan kuib ayam...biarkan sehingga mendidih..kemudian baru masukkan ayam yg telah dibelah empat....biarkan sehingga ayam  empuk dan lembut. setelah empuk dan lembut...keluar dan toskan...kemudian boleh la diperap dengan bahan2 perapan selama 1/2 jam dan digoreng dengan minyak yg penuh (tak perlu lama sbb ayam tadi memang dah masak).....sementara tu kita masak nasi ye..

bahan2 utk nasi

5 sb planta
5 pot beras - dibasuh dan ditoskan
sop rebusan ayam
*1/2 inci halia
*2 ulas bawang putih
*1/2 biji bawang besar
 1 btg kayu manis
**2 biji bunga cengkih
**1 kuntum bunga lawang
**2 biji buah pelaga


* kisar
** bahan penumis

tumis bahan kisar dan bahan penumis  dengan planta sehingga terbit bau... masukkan beras dan  sop rebusan ayam tadi... sehingga menutupi nasi atau satu setengah inci air dari permukaan beras..dan teruskan memasak seperti nasi biasa...

bahan sos

15 biji cili kering- di kisar
2 ulas bawag putih
1/2 inci halia
3 sdb cili sos
3 gelas  air
3 sdb gula pasir

Didihkan semua bahan sehingga menjadi separuh dari sukatan ( pekat )..dan rasa masam, pedas ...manisnya...kalau dah okay tutup api...okay..

Lebihan sup ayam tadi boleh la di buat sop dengan menambahkan daun sop saja...


Boleh la dihidang bersama timun, tomato dan salad..dan ayam tadi lebih sedap kalau diketuk..






Selamat mencuba..

2 comments: