Siapa pernah makan ini....ini lah sambal belacan tempoyak@ durian...sedap tau....rugi siapa yg tak pandai makan raja buah ni...buah ni bermusim...bila time musim murah le....kalau tidak harganya...boleh tahan untuk seminggu nya lunch.... kepada siapa yg tak tahu dan tak pernah buat, tahu makan atau tak buat buat....mehhhh..intan ajorkan cara membuatnya.....
bahan2nya
Durian yg manis
1 inci belacan dibakar
5 biji cili api/padi
2 biji cili masak
cara2nya
Tumbuk belacan, cili api, cili masak hingga lumat...kemudian campur atau gaulkan dengan durian....ermmmm rasanya best gilossss....ada manis dan pedas...dimakan bersama nasi ...boleh juga dicicah bersama ulaman seperti timun,kacang panjang, atau kacang botol... ermmmm try test cuba la......
Note: ada yg suka ditambah garam...intan tak suka sbb belacan dan masin....bak kata chef wan...kurangkan garam .....
No comments:
Post a Comment