Sunday 15 May 2011

AYAM KURMA BERJINTAN




Ni fav..anak2 dan intan...biasa kalau di luar ...mereka masak tak berjintan...sebab remeh kot...intan dan anak2 suka yang berjintan...rasa sedikit lain dan lebih sedap dan berperisa...

Try le ...baru tau keenakkannya...resepi dan cara bondaku Azizah Khan dan kalau nak tau ini la salah satu menu yang selalu mendapat tempahan....


Bahan2

1 ekor ayam - dipotong dan dibasuh dengan tepung gandum dan ditoskan
1 peket rempah kurma
1 biji santan cair
*3 biji bawang besar
*1 inci halia
*4 ulas bawang putih
*1 st jintan manis
*1 st jintan putih
*1 st lada hitam
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
1 btg kayu manis
2 biji kentang-dipotong 4
1 batang carrot dipotong bucu..
1 helai daun pandan
3 biji cili hijau
1 biji bawang besar dibelah $

Blend bahan bertanda *

caranya


Tumis buah pelaga, bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis dan bahan2 blend hingga wangi...dan garing...masukkan rempah kurma.(kalau kering sangat masukkan sedikit minyak atau air.). ..gaul rata dan hingga naik bau ......masukkan santan...dan daun pandan..didihkan...kemudian masukkan ayam..bila ayam dan separuh masak..masukkan kentang dan carrot dan bawang besar...didikan hingga betul2 mendidih...2 minit sebelum tutup api masukkan cili hijau dan garam secukup rasa...siapp...









sumber : Bondaku Azizah Khan
SELAMAT MENCUBA!!

1 comment:

  1. Assalam intan sedapnya kurma ayam tu ,sy sllnya tak letak jintan boelh try rcp ni lain kali tq

    ReplyDelete