Monday 16 May 2011

SAMBAL KERANG




Sambal kerang ni selalu menjadi menu.. sambutan 1 ramadhan...menu sahur 1 ramadhan buat family hubby...tak pernah tanya pun kenapa tapi memang ini lah menu yg mak mertua akan masak untuk anak2nya...saya pun follow aje la....mula2 dulu tak berapa suka sambal kerang..bila dah selalu makan suka la pulakkkk


Hari ni...dalam dok pikir2 nak beli ikan di pasar ...ternampak lak kerang...tu yg masak sambal.. kerang....

Intan tak akan makan kerang yg dijual di luar...sebab takut kalau2 mereka tak rebus lama.atau separuh masak....bahaya..boleh dapat penyakit ..Hepatatis A..click sini..Info Sihat
dan satu lagi kes yg di chow kit....darah dan air khinzir di berdekatan dengan proses pembungkusan kerang yg akan diedar ke pasar-pasar...sejak tu tak pernah beli kerang lagi....tadi waktu beli kerang ..hati pun tak was2 sebab melayu nya....maka intan ppun beli laaa....tapi siap.. tanya kat orang tu ambil di mana....hahaha...

jom la ke resepinya


bahan2

1 kilo kerang -dibasuh bersama hampas kelapa dan asam limau dan direbus hingga masak dan terbuka cenkerangnya..
2 senduk cili kering- yg telah diblend-kalau nak pedas tambah le lagi..
*1 biji bawang besar
*sedikit belacan
*2 ulas bawang putih
2 sudu pekat air asam jawa
garam secukup rasa
secubit gula


* Tumbuk lumat

caranya

Tumis bahan blend dan cili kering hingga garing dan naik bau...masukkan air asam jawa, kerang yg telah direbus , garam dan gula...kacau rata...biarkan seketika biarkan air kerang keluar ,sebati bersama sambal tadi..perasakan garam, gula dan asamnya...siap...


SELAMAT MENCUBA


sumber: Ibu Mertuaku...

No comments:

Post a Comment