Sunday 29 May 2011

BAHULU



Alkisah bahulu....memang teringin nak buat tu lama dah...tapi acuannya tak di beli lagi...dan setiap kali berjalan ke shopping mall intan dan anak2 sure nak membeli bahulu...mana tak nya...kalau saat di bakar harum semerbak baunya....mula lah tergoda...

dan akhirnya waktu menghantar adam dan fatihah ke sekolah..dan sementara menunggu si kakak keluar sekolah...intan pun melencong le ke carefour berdekatan sekolah...mencari acuan...rasa dah tak sabar je nak buat ni...berkobar-kobar dah...bukan apa membuat lebih puas makan...dapat banyak..hehehe...

Petang Jumaat 27 May..mula operasi membahulu.....excited punya pasal...lupa pulak pada undang2 acuan baru....sepatutnya direndam dengan minyak selama 2 hari baru diguna...so bahulunya takkan melekat le pada acuan....serupa juga pada acuan rempeyek, acuan kuih rose atau kuih goyang....kalau acuan baru mesti direndam dengan minyak masak  dahulu....sesetengah petua pula...acuan direndam dengan dengan minyak yg panas ....sebab dah tergelojoh ....hahaha.....jadi tak le sesempurna yang dimahukan...

untuk menyempurnakan keadaan intan pun buat sebagai cup bahulu....tapi ada 2 ketul yg intan tayangkan untuk semua....Apa-apa pun resepi ni memang sedap...terima kasih pada liza harun...rakan kongsi resepi

bahannya

5 biji telur ( tak kisah size apa)
1 cawan gula halus ( gula castor)
1 cawan tepung gandum- digoreng tanpa minyak  sehingga ringan atau dijemur kemudian diayak
1/2 cawan minyak jagung
1 st esen rose ( vanillla atau pandan atau apa2 untuk menghilangkan bau hanyir telur )

caranya

* Panaskan acuan selama 20 minit

= Pukul telur dan gula dan essen vanilla hingga betul-betul kembang,gebu (dlm 15 minit ) 
= masukkan tepung yg diayak...sebatikan ..
= kemudian masukkan minyak...putar 3 pusingan dengan speed perlahan...
= selepas tu guna spatula..buat cara kaup balik untuk sebatikan minyak lagi..
= sapukan minyak rata pada acuan yg telah dipanaskan selama 20 minit tadi
= masukan adunan ke dalam acuan- jangan terlalu penuh kerana adunan akan naik
= Bakar selama 15- 20 minit atau hingga kekuningan cantik..dan masak
= Boleh juga dibakar di atas dapor...tenggek jee...gunakan acuan kuih cara..
= Setiap kali menbakar harus disapu minyak


Nota Peringatan : pada yg membeli acuan baru sila rendam dengan minyak dulu ye...dan dilarang memberus acuan...cuma di lap-lap manja je yee...


Selamat mencuba!!



Sumber : Liza Harun -rakan kongsi resepi
Sumber asal : Chef Liza Zainol

No comments:

Post a Comment