lagi pun kepala ni dah pusing nak masak apa...sebab pegi pasar dah lambat...apa yg ada je di belikan....
jom kita tengok caranya...mungkin ada perbezaan dari segi penyediaaannya
bahan
1/2 kg udang
3 senduk cili kering yg telah dikisar
*2 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*sedikit belacan
1 sb air asam jawa pekat
1/2 sudu gula merah
garam secukup rasa
* ditumbuk pecah-pecah je
caranya
tumiskan cili, dan bahan tumbuk hingga pecah minyak atau terbit minyak...masukkan udang...dan air asam jawa..masak hingga udang bertukar kemerahan..dan air udang berkurangan..masukkan gula merah dan garam..perasakan masam.manis dan masinnya..kalau dah ok...tutup api yee...siap...
selamat mencuba..
droolingsssssss
ReplyDeleteAs salam. My feveret nih
ReplyDeleteas salam. salam kenal. ramainya hari ni dapur yang memasak sambal tumis udang. meleleh air liur melihatnya..
ReplyDeletewaaaa....mengancam!
ReplyDelete