Friday 27 May 2011

SAMBAL TUMIS UDANG


Ni sebenarnya regu untuk makan dengan paku merawan @ genjel @ keladi itik... dan macam-macam nama lagi laaa....pedas mesti lawan nya manis...so sambal udang leee....

lagi pun kepala ni dah pusing nak masak apa...sebab pegi pasar dah lambat...apa yg ada je di belikan....

jom kita tengok caranya...mungkin ada perbezaan dari segi penyediaaannya


bahan

1/2 kg udang
3 senduk cili kering yg telah dikisar
*2 ulas bawang putih
*1 biji bawang besar
*sedikit belacan
1 sb air asam jawa pekat
1/2 sudu gula merah
garam secukup rasa

* ditumbuk pecah-pecah je

caranya

tumiskan cili, dan bahan tumbuk hingga pecah minyak atau terbit minyak...masukkan udang...dan air asam jawa..masak hingga udang bertukar kemerahan..dan air udang berkurangan..masukkan gula merah dan garam..perasakan masam.manis dan masinnya..kalau dah ok...tutup api yee...siap...





selamat mencuba..

4 comments:

  1. As salam. My feveret nih

    ReplyDelete
  2. as salam. salam kenal. ramainya hari ni dapur yang memasak sambal tumis udang. meleleh air liur melihatnya..

    ReplyDelete