Sunday 29 May 2011

SAMBAL KICAP SPECIALKU..



Sambal kicap dimakan bersama sop...resepi ni sebenarnya intan belajar dari pakcik..dari asal dari Semerah, Johor...waktu intan kecik-kecik..kalau dapat makan sambal ni dengan ikan goreng kembung dan nasi panas memang terangkat bebbb...yang intan belajar ni lain dari yang makan kat luar sebab bahan-bahannya perlu digoreng dulu...so wangi la..sambal nya..dan tahan lama...biasanya intan akan buat stok dalam fridge...( husband suka uuuu sambal kicap intan ni...katanya tak sama dengan di luar nunnn...).lepas tu.dimasukkan dalam tuperware dan ditutup supaya tak kering sambalnya...lagi pun hubby memang suka makan yang pedas-pedas...samaada sambal belacan atau sambal kicap..mesti ada...jom intan sharekan.


50 biji cili api -dipotong- supaya goreng tak meletup
 1 ulas bawang putih
1/2 st gula
kicap masin tamin

caranya

goreng cili api bersama bawang putih hingga wangi...angkat...toskan minyaknya...tumbuk bersama gula hingga lumat...dah lumat ..tuangkan kicap..gaul rata..siap...

nota: kalau buat banyak..blend bersama kicap jgn mengunakkan air...

selamat mencuba!!



No comments:

Post a Comment