Tuesday, 10 May 2011
SARDIN ROLL BREAD CRUMB
Bahan2
Untuk Kulit-
* bancuhan mesti cair macam buat kuih ketayap.
6 sb tepung gandum
1 biji telur
11/2 cawan air atau lebih....
secubit garam
Cara kulit
Sapukan sedikit minyak..dan lenserkan sesenduk bancuhan didalam kuali leper atau pan...tak perlu diterbalikkan...agak2 mengelembung...angkat...dan lakukan cara yg sama ..sehingga habis ...
Inti
1 tin kecil ikan sardin- dilecek halus
*1 ulas bawang putih
*4 biji cili api
*1/2 biji bawang besar
sedikit asam limau
garam secukup rasa
* ditumbuk lumat
bahan salutan
1 biji telur-dipukul
bread crumb/serbuk roti
cara inti
Tumis bahan bertanda * hingga wangi...masukkan sardin dan sesudu sos sardin...perahkan sedikit asam limau untuk menghilangkan hanyir ....sedikit garam...biarkan seketika ..agak2 kering...tutup api...INTI MESTI KERING SUPAYA TAK MUDAH KOYAK SEWAKTU PROSES MENGULUNG.
cara gulungan
Letakkan sesudu inti diatas kulit tadi dan gulung....celupkan di dalam telur dan salut rata dengan serbuk roti tadi..dan goreng dalam minyak yg penuh...agak2 kekuningan..angkat dan toskan di redai....siap...
Note: inti boleh di tukar...saya lebih suka kentang dengan ayam...
SELAMAT MENCUBA!!!
Labels:
RESEPI TEPIAN PANTAI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
saya suka ..terima kasih liana kongsi resepi ni..nak try la..
ReplyDelete