Tuesday 10 May 2011

SARDIN ROLL BREAD CRUMB



Bahan2


Untuk Kulit-

* bancuhan mesti cair macam buat kuih ketayap.

6 sb tepung gandum
1 biji telur
11/2 cawan air atau lebih....
secubit garam


Cara kulit


Sapukan sedikit minyak..dan lenserkan sesenduk bancuhan didalam kuali leper atau pan...tak perlu diterbalikkan...agak2 mengelembung...angkat...dan lakukan cara yg sama ..sehingga habis ...

Inti

1 tin kecil ikan sardin- dilecek halus
*1 ulas bawang putih
*4 biji cili api
*1/2 biji bawang besar
sedikit asam limau
garam secukup rasa

* ditumbuk lumat

bahan salutan

1 biji telur-dipukul
bread crumb/serbuk roti



cara inti

Tumis bahan bertanda * hingga wangi...masukkan sardin dan sesudu sos sardin...perahkan sedikit asam limau untuk menghilangkan hanyir ....sedikit garam...biarkan seketika ..agak2 kering...tutup api...INTI MESTI KERING SUPAYA TAK MUDAH KOYAK SEWAKTU PROSES MENGULUNG.


cara gulungan

Letakkan sesudu inti diatas kulit tadi dan gulung....celupkan di dalam telur dan salut rata dengan serbuk roti tadi..dan goreng dalam minyak yg penuh...agak2 kekuningan..angkat dan toskan di redai....siap...


Note: inti boleh di tukar...saya lebih suka kentang dengan ayam...


SELAMAT MENCUBA!!!

1 comment:

  1. saya suka ..terima kasih liana kongsi resepi ni..nak try la..

    ReplyDelete